MacBook processor – Welke moet ik kiezen?

MacBooks zijn er in allerlei configuraties. Een van de belangrijkste onderlinge verschillen ligt in de uiteenlopende type processors. Deze verschillen o.a. in hun prestaties, energieverbruik, warmteproductie en compatibiliteit met verschillende software en technologieën.

De keuze voor een bepaalde processor hangt af van jouw individuele behoeften en budget, net als de specifieke vereisten voor software en taken waarvoor je de MacBook wilt gebruiken. We bespreken hieronder de processors die je in onze tweedehands Macbook-modellen kunt aantreffen en de onderlinge verschillen.

Apple Silicon M1-chip

Dit is de nieuwste processor die door Apple is ontwikkeld en wordt gebruikt in recente MacBook Air-, MacBook Pro- en Mac mini-modellen.

De Apple M1-chip is een ARM-gebaseerde chip die een combinatie van CPU, GPU en andere componenten integreert. Het biedt een verbeterde prestatie-efficiëntie, waardoor MacBooks sneller worden en tegelijkertijd energiezuiniger zijn.

Intel Core-processors

De eerdere MacBook-modellen maakten gebruik van Intel Core-processors, zoals de Core i3, i5 en i7-serie. Deze processors variëren in prestaties en functies, waarbij de Core i7 over het algemeen krachtiger is dan de Core i5, enzovoort.

De exacte prestatieverschillen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke generatie en kloksnelheden van de processors. Maar in het geval van games - ook afhankelijk van de videokaart. 

i3 processor

Surfen op het internet

Werk en studiedoeleinden

Youtube films en series bekijken

Simpele games

Foto bewerking (basis)

i5 processor

Surfen op het internet

Werk en studiedoeleinden

Youtube films en series bekijken

Games in HD kwaliteit

Foto bewerking (intensief)

videobewerking (basis)

i7 processor

Surfen op het internet

Werk en studiedoeleinden

Youtube films en series bekijken

Games in HD en 4K kwaliteit afhankelijk van de videokaart

Foto bewerking (professioneel)

Video bewerking (professioneel)

i9 processor

Deze processor is bedoeld voor de echte power users, professionals en gamers die de hoogste prestaties nodig hebben.

Intel Core i9-processors zijn ontworpen voor veeleisende taken en bieden over het algemeen de hoogste prestaties in de consumentenmarkt. Ze hebben doorgaans een hoger aantal cores en threads, wat betekent dat ze beter zijn in het verwerken van meerdere taken tegelijkertijd. Ook hebben ze hogere kloksnelheden en een grotere cache dan i7-, i5- en i3-modellen. Dit alles draagt bij aan hun top prestaties.

AMD-processors

Sommige van onze tweedehands MacBook-modellen maken gebruik van AMD-processors, zoals de Ryzen-serie. Deze processors bieden vergelijkbare prestaties als Intel Core-processors en kunnen worden aangetroffen in specifieke MacBook-configuraties, zoals de MacBook Pro 16-inch.

Weet je nu eigenlijk nog niks?

Chat, bel, mail of kom gewoon langs. We helpen je graag persoonlijk met de juiste keuze..

Mocht je alvast onze collectie tweedehands MacBooks willen bekijken, klik dan op de link. In de kantlijn (onder CPU) kun je filteren op de verschillende processoren. 

tweedehands macbooks - filter op CPU i3 i5 i7 i9 M1

Misschien vind je dit ook leuk: